Gaus Geleide- & Hulphondenschool
MG Plein
home
Mail
Contact
Links
Edel en Cooper

Interview met Edel

Wil je wat over jezelf vertellen?
Ik ben Edel, 72 jaar, en ik ben al jaren met veel plezier puppycoach.

Hoe ben je bij Gaus terecht gekomen?
Via Serge (Gaus) die op de markt stond in Lelystad met 8 puppy’s.

Weet je nog hoe het was toen je de eerste pup kreeg? Hoe was dat?
Was weer wennen om een hond in huis te hebben, en het coachen van een puppy was ook nog nieuw.

Hoeveel pups heb je nu gecoacht?
18, en nu bezig met nummer 19.

Wat vind je het leukst aan het zijn van puppycoach?
Het leren van allerlei dingen aan de honden, en ik verbaas me er telkens over hoe vlug ze het leren.

Wat is je meest bijzondere ervaring als puppycoach?
De jaarlijkse terugkom dag. De honden herkenden mij altijd terug. En als ze me nog niet zagen maar wel hoorden waren ze door het dolle heen. Zelfs na jaren!

Waar ben jij het meest trots op?
Als ik hoor dat er weer een pup is goedgekeurd om hulphond/geleidehond te zijn.

Veel mensen zien op tegen het inleveren. Hoe ga jij er mee om?
In het begin heel moeilijk, maar hoe langer ik coach hoe minder moeite ik ermee krijg. Ook omdat ik heb gezien dat het met alle honden goed gaat, en dat je gewoon weet wat het doel is en je iemand heel gelukkig hiermee maakt.

Je bent al heel lang bij ons betrokken als puppycoach en je weet daardoor eigenlijk alles van onze positieve trainingsmethode. Loop je nog wel eens tegen dingen aan die je niet weet?
Heel zelden. Het is soms een beetje verwarrend dat iedere trainer zijn eigen manier heeft van uitleggen en vertellen. En soms denk ik dat het anders zou kunnen. Maar ik zeg het dan wel.

Hoe lang wil je nog doorgaan als puppycoach?
Ik hoop dat ik puppycoach kan blijven zolang ik het lichamelijk aan kan

Wat zou jij mensen meegeven die puppycoach willen worden?
Blijf positief in de opvoeding, met veel geduld, want alles gaat stap voor stap. Hou van de hond, dan komt alles goed!

 

Eindelijk is het zo ver!

Al heel lang willen wij onze honden op een andere manier huisvesten. Daarom hebben wij in 2014 een nieuwe locatie gekocht waar we dit kunnen realiseren. Hiervoor moest eerst bestemmingsplannen wijzigingen doorgevoerd worden en vergunningen worden aangevraagd. Nu is het dan eindelijk zo ver. We kunnen beginnen.

Hondenaccomodatie
Op deze nieuwe locatie wordt een nieuw onderkomen voor onze honden gebouwd. Hier verblijven ze in grote ruime verblijven van 5 bij 4 die meer wegheeft van een kamer dan een kennel. Natuurlijk moeten we wel rekening mee houden dat het honden in opleiding zijn, maar we gaan zo veel mogelijk proberen om een huiselijke sfeer te creëren.

De verhuizing naar deze locatie en het verblijven in de nieuwe accommodatie biedt voor de honden een groot aantal voordelen.
In de huidige accommodatie ondervinden de honden een mindere geestelijke en lichamelijke stimulatie. Dit heeft als nadeel dat het leerproces van de honden kan worden belemmerd. Ze ervaren namelijk eerst onder-stimulering en bij het naar buiten gaan gedurende de training juist overprikkeling. Hierdoor kan het leerproces wordt belemmerd.

De nieuwe omgeving van de honden is rustiger. Nu ervaren de honden in Lelystad veel onrust omdat deze in hetzelfde gebouw zijn gehuisvest als de hotel- en asielhonden. In dit gebouw is een constante instroom van nieuwe gasten die moeten acclimatiseren en daardoor de eerste dagen zeer onrustig kunnen zijn. Dit is mede oorzaak van de onrust die onze honden ervaren.
De honden zullen gedurende de dag steeds mensen om zich heen hebben. Het nieuwe gebouw is zo ontwikkeld dat de honden ook tijdens bijvoorbeeld de pauzes en administratieve taken van de medewerkers bij hen aanwezig kunnen zijn. Het is eigenlijk 1 grote huiskamer, waar ze ook hun aparte slaapkamers hebben.

S’avonds hebben wij hier de mogelijkheid om ze langer naar buiten te laten gaan en dus meer een patroon kunnen aanhouden die ze gewend zijn bij de puppycoaches het eerste jaar en later bij de cliënten wat de overgang voor de honden makkelijker maakt.

Trainingsfaciliteiten honden

De training van de honden zal voor een groot gedeelte plaatsvinden in Rutten en Lemmer, maar ook op eigen terrein zullen wij nieuwe faciliteiten ontwikkelen, om zo een optimale training te kunnen verzorgen. Te denken valt hierbij aan een trainingsaccommodatie voor onze hulphonden, een ruimte waarin wij de huiselijke dingen met al onze honden kunnen trainen. Maar ook aan een ruimte waar wij de optimale puppysocialisatie kunnen laten plaatsvinden.

Het complete terrein wordt zo ingedeeld dat de eerste fases van de training van de geleidehonden op eigen locatie kunnen plaatsvinden. Van het ene gebouw naar het andere gebouw zullen bijvoorbeeld paden komen waarin linkse en rechtse bochten zitten, verhogingen, stoepen en zebrapaden. Hierdoor wordt er de eerste fases effectiever getraind en zal er minder tijd verloren gaan aan het reizen naar een locatie waar dit kan.

 

Verder toekomst

Er wordt door cliënten aangegeven dat het prettig zou zijn om de mogelijkheid te hebben in groepsverband met gelijkgestemden te trainen zonder de dagelijkse beslommeringen van thuis. Door huisvesting op onze eigen locatie zal de “aflevertijd” (de tijd die het kost om hond en mens goed te laten samenwerken, nu minimaal drie weken bij mensen thuis) drastisch gereduceerd worden.

In de toekomst willen wij ook deze mogelijkheid creëren. Tevens willen wij deze mogelijkheid dan benutten om mensen met een beperking de gelegenheid te geven om een korte vakantie te combineren met een training.

Dit zal in een volgende fase worden gecreëerd.

Jan van Steenbergenpaviljoen
Wij kunnen dit niet alleen en we zijn daarom zeer blij en vereerd met de steun van het Jan van Steenbergenfonds. Daarom zal de nieuwe accommodatie van de honden de naam krijgen: Jan van Steenbergenpaviljoen.

Jan van steenbergenDe stichting Jan van Steenbergenfonds is in 1965 opgericht door mevrouw Ada Langhout, weduwe van Jan van Steenbergen. Jan van Steenbergen was 1 van de bemanningsleden (piloot, 2e van rechts) van de eerste Uiver.

Jan van steenbergen
Dit toestel —de KLM Douglas DC-2 PH-AJU (zie foto) - is in 1934 tijdens de extra kerstpostvlucht naar Batavia verongelukt in Irak (voormalig Perzië). Langhout kreeg in verband hiermee een nabestaandenuitkering. De desbetreffende gelden heeft Langhout apart gehouden en ondergebracht in de stichting Jan van Steenbergenfonds.

Omdat het stel kinderloos was en Langhout de gelden graag aan een goed doel ter beschikking wilde stellen, is de stichting in het leven geroepen. Langhout wilde graag de naam van haar man levend houden en als doel werd gekozen de hulp aan blinden. In de statuten is dit als volgt omschreven : "De stichting heeft ten doel het bevorderen van het welzijn van de blinde in het algemeen, zulks in de ruimste zin des woords".

Na jaren allerlei goede doelen ondersteund te hebben (fietsen met blinden, zwemmen met blinden, de aanschaf van blindengeleidehonden etc.) heeft het huidige bestuur besloten de opleiding van blindengeleidehonden en hulphonden te ondersteunen, iets wat Langhout na aan het hart lag.

Omdat Gaus veel werk maakt van dit soort opleidingen is besloten dit paviljoen financieel te ondersteunen en het paviljoen de naam van Jan van Steenbergen te geven als blijvende herinnering aan hem.

FacebookTwitterYoutube
Prins Petfoods
Puppywalker
© Gaus Geleide- & Hulphondenschool